Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Devlet Bina Güçlendirme Kredisi Ne Kadar ve Nasıl Alınır?

Devlet Bina Güçlendirme Kredisi

Bina güçlendirme kredisi, deprem riskine karşı vatandaşları desteklemek amacıyla devlet tarafından sunulan bir finansal destektir. Konut başına sağlanan maksimum 320 bin TL kredi, 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vade seçeneğiyle vatandaşlara sunulmaktadır. Bu krediye başvurmak için bina sahipleri belirli şartları yerine getirmeli ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan onay almalıdır. Detaylı bilgi ve başvuru için AFAD üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Yazı Özeti

Devlet tarafından sunulan bina güçlendirme kredisi, deprem riski altındaki binaları güçlendirmeyi amaçlayan bir destektir. 2023 itibarıyla konut başına maksimum 320 bin TL olarak belirlenmiş olan bu kredi, 2 yıl boyunca geri ödemesiz ve 10 yıl vade seçeneğiyle sunulmaktadır. Devlet, vatandaşlara faiz desteği de sağlayarak güçlendirme sürecini kolaylaştırmaktadır.

2024 Devlet Bina Güçlendirme Kredisi Ne Kadar?

Depremlerin yol açtığı felaketlerin ardından bina güçlendirme kredisi, vatandaşların güvenli konutlara sahip olmalarını destekleyen önemli bir devlet desteği haline geldi. Bu kredi, özellikle depreme dayanıksız, eski veya hasarlı binaları güçlendirmeyi planlayan vatandaşlara önemli bir finansal destek sağlamaktadır.

Yakın geçmişte yaşanan ve herkesi derinden etkileyen deprem felaketinden sonra toplum daha bilinçli bir duruma geldi. Bu bilince ulaşmak konusunda her ne kadar geç kalmış olunsa, da gelecek doğal afetlere karşı çok daha güçlü bir duruma gelmek bizlerin elinde.

Bina güçlendirme kredisi, devlet tarafından halka sunulan bir haktır. Oturduğu bina eski, bakımsız, hasarlı veya dayanıksız olan vatandaşlar bu haktan yararlanabilir. Bina güçlendirme devlet desteği 2023 senesinde, halkın bilinçlenmesiyle birlikte çok daha popüler bir duruma gelmiştir. Fakat bu krediden yararlanmak isteyen vatandaşları birtakım şartlar beklemektedir. Hazırlanan bu içerikte bina güçlendirme kredisi en çok sorulan sorular cevaplanmıştır. İçeriği dikkatli bir şekilde okuyarak kredi hakkında merak ettiğiniz her şeyi öğrenebilirsiniz.

Bina Güçlendirme Kredisi Nedir?

Günümüzde her şey giderek çok daha pahalı bir duruma gelmektedir. Buna bağlı olarak yapı malzemeleri de fahiş fiyatlara çıkmış durumdadır. Konut fiyatlarının yeterince pahalı olması yetmezmiş gibi bir de üstüne talihsiz deprem felaketi yaşanmıştır. Bu olayda binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Buna ek olarak birçok insan evsiz kalmıştır.

Bir binanın yeniden yapılması ortalama olarak 2 yıl kadar sürmektedir. Bunun bilincinde olan ev sahipleri böyle bir olayın tekrar yaşanma riskine karşı tedbir almak istemektedir. Bina güçlendirme kredisi bu noktada devreye girerek vatandaşlara maddi destek sağlamaktadır. Bu sayede hasarlı, eski ve depreme karşı dayanıksız konutlar güçlendirme işleminden çok daha uyguna yararlanmaktadır.

Günümüzde bir binanın güçlendirme işlemleri ortalama olarak 250 bin TL’ye mâl olmaktadır. Bir binada ortalama olarak 15 daire olduğunu düşünürsek, daire başına düşen mâliyet asgari ücretten çok daha fazladır. İşte tam da bu yüzden ev güçlendirme kredisi olmadan güçlendirme işleminden yararlanmak son derece güçtür.

Özellikle son zamanda gündemde olan Marmara depremi insanların büyük bir kısmını paniğe iteklemektedir. Depreme dayanıksız ve hasarlı binaların sayıları azımsanamayacak kadar fazladır. Böyle bir durumda halkın devlete destek olması gerekmektedir. Bu konuda bilinçlenen herkes binasını gereken testlere soktuktan sonra güçlendirme hizmeti almalıdır. Böylelikle yaklaşan Marmara depremine toplu olarak hazırlık gerçekleşmiş olur. Her kesimin bu hizmetten yararlanabilmesi için bina güçlendirme kredisi devlet tarafından sağlanmaktadır.

Malatya Güçlendirme Firması

Yapıtaşı Malatya Güçlendirme Firması olarak, sizlerin evlerini daha güvenli bir hâle getiriyoruz. Telefon numaramız üzerinden bizimle iletişime geçerek, hızlı bir fiyat teklifi alabilirsiniz.

Bina Güçlendirme Kredisi Kimlere Verilir?

Bir diğer adıyla deprem güçlendirme kredisi almak için bazı şartlar bulunmaktadır. Krediyi araştıran vatandaşların büyük bir çoğunluğu krediden kimlerin yararlanabileceğini merak etmektedir. Krediden yararlanabileceklerin tam listesi aşağıdaki gibidir:

  1. Evlerini yeniden inşa etmeyi düşünen hak sahipleri,
  2. Riskli olarak belirlenen yapılarda 1 seneden fazla oturan kiracılar, (1 seneden fazla riskli yapıda oturmuş, sınırlı hak sahipleri de krediden yararlanabilir.)
  3. Oturduğu bina riskli olarak belirlenmiş ve farklı bir konut satın almak isteyen mal sahipleri,

Bina güçlendirme kredisi temel olarak yukarıdaki üç grup içindir. Detaylı bilgilendirme için 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanun’una göz atabilirsiniz. Bu krediden yararlanma hakkınız bulunuyorsa kesinlikle değerlendirmenizi tavsiye etmekteyiz. Son yaşanan deprem felaketinde de görüldüğü üzere ne zaman ne olacağı belli olmamaktadır. Bu sebepten mütevellit devletin sunduğu yapı güçlendirme kredisi kullanmak son derece mantıklı olacaktır.

Bina Güçlendirme Kredisi Şartları Nelerdir?

Devlet tarafından sunulan bina güçlendirme kredisi birçok vatandaşın ilgisini çekmeyi başarmıştır. Aslına bakılırsa bu son derece iyi bir şeydir, toplumun bilinçlendiğini bizlere göstermektedir. Bu kredi sayesinde her kesimden vatandaş binalarının güçlendirilmesini sağlayabilecek.

13 Nisan 2023 tarihinde yapılan Resmi Gazete yayınına göre krediden yararlanan hane başına maksimum 320 bin TL ödenmektedir. Fakat her kredide belirli miktarda baz puan bulunmaktadır. Vatandaşların zor durumda kalmaması için devlet, bina güçlendirme kredisi için 600 baz puanlık bir destek de vermektedir. Ayrıca alınan kredi 2 sene boyunca geri ödemesiz olacak. Ayrıca 10 yıl içinde geri ödenmesi gerekecek. Tabii ki böylesine mantıklı ve kullanışlı bir kredinin birtakım şartları bulunmaktadır. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:

  1. Yapınızın denetlenmesi için birtakım yetkilendirilmiş kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşlar tarafından binanızın riskli yapı olduğu doğrulanırsa doğrudan bankaya başvurabilirsiniz.
  2. Çekmiş olduğunuz kredinin elbette bir faizi bulunmaktadır. 1,49 faizin 0,70’i Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından karşılanacak.
  3. Bina güçlendirme kredisi kiracıları da kapsamaktadır. Fakat kiracıların bu krediden yararlanabilmesi için en az 1 yıl riskli yapıda oturmuş olması gerekmektedir.
  4. Ayrıca hak sahipleri birden fazla daireye sahipse 3 milyon TL’yi geçmediği sürece bütün daireleri için ayrı ayrı kredi başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Fakat ikinci daire için kredide bulunan faiz oranını artış gösterdiğini belirtmemiz gerekmektedir.
  5. Vade konusu da vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Konut kredisi için 10 sene olan vade uygulaması iş yerleri için 7 yıla düşmektedir.
  6. En önemli maddelerden birisi de başvuru süresidir. Konut yıkım veya tahliye tarihinden itibaren 3 sene içinde başvuru yapılması gerekmektedir. Aksi durumda ev güçlendirme kredisikullanma hakkınız kaybolmaktadır.
  7. Devletin sunmuş olduğu bu haktan yararlanmak için tüm binanın tahliye edilmiş olması gerekmektedir. Yani kişi bazlı başvuru yapmak mümkün değildir.
  8. Binada bulunan dairelerin her biri ayrı ayrı krediden yararlanma hakkına sahiptir. Fakat bunun için hak sahiplerinin ayrı kişiler olması gerekmektedir. Aynı kişi ise 4. maddedeki olay gerçekleşecektir.

Bina güçlendirme kredisi şartları yukarıdaki gibidir. Bütün şartları taşıyorsanız vakit kaybetmeden bankalardan kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Devletin güncel olarak ne kadar desteğinin bulunduğunu da başvurduğunuz bankadan ayrıca öğrenebilirsiniz. Ek olarak faiz oranları bankadan bankaya ve sürekli olarak değiştiği için güncel faiz oranını kendiniz öğrenmeniz gerekecek. Yukarıdaki oranlar sizlere fikir vermesi açısından belirtilmiştir.

Orta Hasarlı Bina Güçlendirme Kredisi Şartları

Vatandaşların büyük bir çoğunluğu orta hasarlı binaların krediden yararlanma hakkının olup olmadığını merak etmektedir. Kısaca cevap vermek gerekirse elbette var. Bunun için binanızın yasal şartları sağlaması gerekmektedir. Bu yasal şartları bakanlığın kendi internet sitesinden öğrenmeniz en sağlıklı seçenek olmaktadır. 

Şartları sağlayan depremzedeler için devlet,  6306 sayılı kanun çerçevesinde 30.000 TL’den 100 bin TL’ye kadar ulaşan bina güçlendirme kredisi sağlamaktadır. Bu krediden yararlanmak için yaş şartı aranmamaktadır. Ek olarak gelir durumuna bakılmadığı da belirtilmektedir. “Peki bankalar neye güvenerek kredi veriyorlar?” diye soracak olursanız, evinizin üzerine ipotek koyarak krediyi sizlere vermekteler. Aksi durumda krediyi alma hakkınız bulunmamaktadır.

Deprem güçlendirme kredisi almak isteyen vatandaşları birtakım şartlar beklemektedir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:

  1. Her binanın güçlendirilmesi mümkün değildir. Buna bağlı olarak krediden yaralanabilmek için binanızın güçlendirilmesinde herhangi bir sorun olmadığı belgelenmek zorundadır.
  2. Orta hasarlı olduğu kayıt altına alınan binanın ‘Bina Performans Raporu’ olması gerekmektedir. Bu rapor yoksa ilgili mercilere başvurarak çıkartılması gerekir.
  3. Binanızın her katından detaylı bir şekilde örnek alınması gerekmektedir.
  4. Tüm bu işlemler gerçekleştikten sonra binanız için bir güçlendirme projesi oluşturulmalıdır. Daha sonra bu projenin belediyeye teslim edilmesi gerekmektedir.
  5. Belediyenin vermiş olduğu karara göre bina güçlendirme işleminin gerçekleşip gerçekleşemeyeceğine karar verilir.
  6. Olumlu karar çıkmasından sonra projeyi çizen yetkililer AFAD’a başvurarak projenin onay almasını sağlamaktadır.
  7. AFAD onayı da alındıktan sonra 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vade seçeneğiyle kredi başvurusunda bulunmanız mümkündür.

Bina güçlendirme kredisi için şartlar yukarıdaki gibidir. Faiz konusu da oldukça merak edilen bir başka konudur. Konunun cevabı bankadan bankaya değişiklik göstereceğinden dolayı doğrudan banka ile görüşülmesi en doğru seçenek olacaktır. Ayrıca kredi tutarı da zaman içinde değişiklik gösterebilir. Bu tarz bilgileri kullandığınız bankaya başvurarak öğrenmeniz gerekmektedir.

Bina Güçlendirme için Nereye Başvurulur?

Resmî işler zaman zaman karışık bir hâl alabilir. Bundan dolayı vatandaşların büyük bir çoğunluğu yapı güçlendirme kredisi için nereye başvurmaları gerektiğini araştırmaktadır.

Güçlendirme yapmak için başvuru yapmadan önce, binanızda çoğunluk sağlanması gerekir. Yasalarda bu oran 4/5 olarak belirtilmektedir. Buna ek olarak başvurulmadan önce binanızın güçlendirmeye el verişli olup olmadığını belgeleyen bir rapor alınması gerekmektedir. Raporu aldıktan sonra da işler bitmiyor. Bu raporla birlikte belediyeye giderek ruhsat başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Geri kalan işlemleri binayı güçlendirecek olan firma ve ekip üstleniyor.

Bina güçlendirme kredisi sizlerin belediyeye başvurması gerekiyor. Yukarıdaki aşamaları tamamladıktan sonra belediyeye başvurmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Böylelikle daha sonra sürpriz bir işlemle karşılaşmanız engellenecektir. Fakat başvuru sürecinin fazla karmaşık ya da korkutucu görünmesine aldanmayın. Elinizde hiçbir belge olmadan belediyeye başvursanız bile onlar sizi en doğru şekilde yönlendirecektir. Bundan emin olabilirsiniz.

Bina Güçlendirme Kredisi Ne Kadar?

Kredinin miktarı ham madde fiyatlarına, döviz kuruna ve çeşitli etmenlere bağlı olarak sürekli güncellenmektedir. Resmî gazetenin yayınladığı son karara göre kredinin güncel tutarı daire başı maksimum 320 bin TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu krediye ek olarak 600 baz puanlık faiz desteği de bulunmaktadır. Bu destekle birlikte kredinin geri ödenmesinin daha kolay olması hedeflenmektedir.

Bina güçlendirme kredisi ödemesi için oldukça büyük kolaylıklar bulunmaktadır. Kredinin 2 yıl boyunca geri ödemesi olmadığı gibi 10 yıl gibi uzun bir vade süresi bulunmaktadır. Ayrıca tahliye veya yıkım tarihinden itibaren 1 yıl süre kısıtlaması 3 yıla çıkarılmıştır. Şansınızı kaybetmeden başvuru yapmanızı tavsiye etmekteyiz.

Buna ek olarak faiz konusu da birçok vatandaşın merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Ne yazık ki bunun için size herhangi bir bilgi vermemiz doğru olmayacaktır. Bunun sebebi faiz oranlarının bankadan bankaya değişiklik gösteriyor olmasıdır.

Bina Güçlendirme Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kredi hesaplamak için faiz oranlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada sizlere faiz oranı belirtemeyeceğimiz için ne yazık ki hesaplama yapılması mümkün değildir. Fakat aşağıdaki alandan bina güçlendirme kredisi nasıl hesaplandığını öğrenebilirsiniz:

  1. Her bankanın kendisine ait kredi hesaplama sayfası bulunmaktadır. Bu sayfalara “Banka adı, kredi hesaplama” şeklinde aratma yaparak ulaşabilirsiniz.
  2. Karşınıza gelen kredi hesaplama sayfasından “konut kredisi” seçeneğini seçmelisiniz.
  3. Daha sonra karşınıza gelen “Tutar” kısmına çekeceğiniz kredi miktarını girmelisiniz.
  4. Ardından “Vade” kısmından kaç ayda ödeme yapacağınızı belirtmelisiniz. Bina güçlendirme kredisi maksimum 120 ay vade seçeneğiyle çekilmektedir.
  5. Son olarak “Faiz Oranı” kısmını doldurarak “Hesapla” tuşuna tıklamalısınız.

Yukarıdaki adımları başarılı bir şekilde yerine getirdikten sonra kredinizi başarıyla hesaplamış olacaksınız.

Az Hasarlı Bina Güçlendirme Kredisi Ne Kadar?

Vatandaşlar genel olarak az hasarlı binanın daha az kredi hakkı olduğunu düşünmektedir. Fakat bu yanlış bir düşüncedir. Devlet riskli yapıda oturan ve yasal şartları sağlayan herkese eşit miktarda kerdi vermektedir. Maksimum yapı güçlendirme kredisi 320 bin TL olarak belirtilmektedir.

Az hasarlı bina güçlendirme maliyeti çok hasarlı binalara nazaran daha az olacaktır. Bundan dolayı ihtiyacınıza göre kredi çekmeniz gerekecektir. Örnek vermek gerekirse hasarı çok olan bir binanın güçlendirilmesi için 250 bin TL gerekirken az hasarlı bir binanın güçlendirilmesi için 150 bin TL yeterli olacaktır. Buna göre de kredi çekmek gerekmektedir.

Yukarıdaki miktarlar tamamen örnek olması amacıyla belirtilmiştir. Gerçek fiyatları yansıtmamaktadır. Sizler binanızın ne kadar masrafla güçlendirileceğini öğrenmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayladığı kuruluşlardan yardım alabilirsiniz. Bu sayede ihtiyacınızdan fazla kredi çekmemiş olursunuz ve ödemesi çok daha rahat gerçekleşir.

Ayrıca kredi hesaplama başlığı altında anlatıldığı şekilde kredinizi hesaplayarak en uygun kredi veren bankayı tercih edebilirsiniz.

Bina Güçlendirme Kredisi Veren Bankalar Hangileri

Herkesin tercih ettiği ve kullandığı banka birbirinden farklıdır. Bundan dolayı kullanıcılar hangi bankaların bina güçlendirme kredisi verdiğini merak etmektedir. Aslına bakılırsa hemen hemen bütün bankalar bu krediyi kullanıcılarına sunmaktadır. Kamu bankalarıyla birlikte kredi verilmeye başlanmıştı. Daha sonra özel bankaların da bir kısmı katıldı. Sizin bankanızın ev güçlendirme kredisi verip vermediğini basit bir arama yaparak öğrenebilirsiniz.

Sizler için güçlendirme kredisi veren bazı bankalar aşağıdaki alanda belirtilmiştir:

  1. Türkiye İş Bankası
  2. Akbank
  3. Garanti BBVA
  4. Halk Bank
  5. ING Bank
  6. Vakıfbank
  7. Yapı Kredi
  8. Deniz Bank
  9. Şeker Bank
  10. FibaBanka

Bina güçlendirme kredisi için yukarıdaki bankaları tercih edebilirsiniz. Tabii ki daha farklı bankalar da bulunmaktadır. Yukarıdaki bankalar en çok tercih edilen bankalardır.

Devletten Bina Güçlendirme Desteği Nasıl Alınır?

İnsanların büyük bir çoğunluğu bina güçlendirme kredisinin yalnızca deprem bölgesi için geçerli olduğunu düşünmektedir. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Bina güçlendirme kredisi yalnızca deprem bölgesi için değil aynı zamanda deprem riski taşıyan bölgeler için de kullanılmaktadır.

Kredi almak için doğrudan gidip bankaya başvurmak yapılan en büyük hatalardandır. Bu krediyi alabilmek için başvurmadan önce gerekli şartları sağlamak gerekmektedir:

  1. Güçlendirme kredisi almak isteyen kişilerin öncelikle binada çoğunluğu sağlaması gerekmektedir. Bu oran 4/5 olarak belirtilmektedir.
  2. Binada çoğunluk sağlandıktan sonra  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onaylanmış ve yetkilendirmiş olduğu kuruluşlara başvuru yapılması gerekmektedir.
  3. Bu başvuru riskli yapı raporunu almak için yapılmaktadır.
  4. Riskli yapı raporunu aldıktan sonra bankaya giderek başvuru gerçekleştirilmektedir.

Bina güçlendirme devlet desteği 2023 senesinde yukarıdaki adımları uygulayarak alınmaktadır. Bu adımlarda herhangi bir eksiklik yapılırsa kredi başvurusu başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Zaten bu adımlarda eksiklik olduğu takdirde banka size gerekli yönlendirmeyi yapacaktır. Bundan dolayı çekinmenize veya korkmanıza gerek yoktur.

Bina Güçlendirme Kredisi İle İlgili Sıklıkla Sorulan Sorular

Yazımızın son bölümünde, bina güçlendirme kredisi ile ilgili sıklıkla sorulan sorulara göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca kredi öncesinde hangi binalara güçlendirme yapılır öğrenmek istiyorsanız, linke tıklayarak ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Güçlendirme Kredisi Ne Kadar?

Resmi Gazete’nin yayınladığı bildiriye göre güçlendirme kredisi konut başına maksimum 320 TL’ye kadar çıkmaktadır. Ayrıca 2 yıl boyunca geri ödeme talep edilmeyecek. Buna ek olarak 600 baz puan faiz desteğiyle birlikte 120 aya varan vade seçenekleri bulunacak.

AFAD Bina Güçlendirme Kredisi Ne Kadar?

AFAD orta hasarlı olduğu tespit edilen binadaki her daire için 180 bin TL bina güçlendirme kredisi vermektedir. Buna ek olarak orta hasarlı olduğu tespit edilen ahırlara 120 bin TL kredi sunmaktadır. Verilen bu kredilerle birlikte bina güçlendirme işleminin yapılması mümkündür.

AFAD Kimlere Kredi Veriyor?

AFAD yani Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı adından da anlaşılabileceği üzere doğal afetlerden etkilenmiş kişilere kredi vermektedir. Genellikle depremden dolayı orta ve ağır hasarlı olarak tespit edilen binalardaki afetzedelere kredi imkanı sağlamaktadır. Ayrıca kiracı olanlara da kira yardımı yapmaktadır.

Bina Güçlendirmede Devlet Desteği Var Mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çekilen krediye destek vereceğini açıkladı. Bu destek 1,49 faizin 0,70’ini ödeyerek yapılacak. Ek olarak 0,79 faiz oranıyla kredi çekilebileceği de belirtilenler arasında.

AFAD Güçlendirme Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

AFAD üzerinden kredi almak isteyen kişiler e-devlet üzerinden başvuruda bulunma şansına sahiptir. Ayrıca fiziki başvuruda bulunmak isteyenler AFAD İl Müdürlüğü’nün belirlediği merkezlere giderek başvuru yapabilirler.

Bina Güçlendirme İçin Nereye Başvurulur?

Bina sakinleri arasında çoğunluk sağlandıktan sonra  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurulması gerekmektedir. Bu başvuru sonucunda binanın güçlendirmeye elverişli olduğu kanıtlanır. Bu raporla birlikte belediyelere başvurulması gerekir.

Bina Güçlendirme Çalışması Ne Kadar Sürer?

Çalışmanın süresi profesyonel ekiplerin yapacağı testler sonrasında belirlenmektedir. Fakat ortalama olarak 40 gün ila 4 ay arasında bitirilmektedir. Bu çalışmanın ne kadar süreceği binanın genel durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

2 Comments

Yorum Yap