Bina ve tesislerin zaman içerisinde ya da yanlış uygulamalar nedeniyle hasar görmesi, deformasyona uğraması ya da kullanım imkanının kısıtlanması gibi durumlar söz konusu olabilir. Ayrıca yeni ya da eski olacak şekilde tüm binaların doğal afetler nedeniyle, özellikle deprem nedeni ile hasar görmesi, incelenmesi, araştırma yapılması ve elde edilen sonuçlara göre güçlendirme çalışmasının yapılması gerekebilir.
Yaşam alanlarının kullanışlı hale getirilmesi ile olası can ve mal kaybının önüne geçilmesi amacı ile bina güçlendirme çalışmalarının yapılması başvurulması gereken uygulamalar arasında yer almaktadır.
Peki Bina Güçlendirme Prosedürü Nedir?
Burada elbette bir sistemden bahsedilecektir. Sistem anlayışını aşağıda belirtilen başlıklar, konu ya da uygulamalar ile sıralamak mümkün olacaktır. Bina güçlendirme prosedürü, burada anlatılmak istenen güçlendirme prosedürü ifadesinde anlatılmak istenen, uygulamanın ne şekilde olacağıdır. Bireysel olarak oturduğunuz yani ikamet ettiğiniz konutlarınızı, toplu halde yaşadığınız apartman, rezidans ve benzer özelliklere sahip konutları ya da iş yerlerinizi fiziksel olarak kontrol edebilirsiniz.
Özellikle bir deprem faaliyeti yaşamış iseniz, konutlarda çatlak ve benzeri bir olayı fiziksel olarak gözlemlemiş iseniz, derhal prosedürü başlatmanız gerekecektir. Bu konuda kamu kurumlarından, belediyelerden personel talep edebilir ya da yetkili ekiplerin bulunduğunuz alana gelmesini sağlayabilirsiniz. Ancak tavsiye edilen uygulama bu konuda profesyonel olarak hizmet veren işletmeleri, gerçek ya da tüzel kişilikleri ancak bakanlıktan onay almış gerçek ya da tüzel kişilikleri tercih etmeniz olacaktır.
Personelin ya da ekiplerin yaşam alanlarına, konut, bina veya tesislere gelmesi ile birlikte, inceleme süreci başlayacaktır. İncelemenin ilk aşamasını tahmin ettiğiniz gibi ya da prosedürün ilk aşamasını tahmin ettiğiniz gibi, fiziksel inceleme meydana getirecektir. Fiziksel incelemede mevcut hasarlar bulunuyor ise, görülecek ve bunun üzerine bilimsel çalışmalar başlayacaktır.
Herhangi bir fiziksel deformasyon görülmemiş olsa bile, gene ekipler taşıyıcı sistemler üzerinde inceleme işlemine başlayacaktır. Taşıyıcı sistem olarak ifade edilen kolon, kiriş ya da perde betonlardan numuneler alınacaktır. Numune alma işlemleri betonlar ve demir donatılar olarak yapılacaktır. Alınan numuneler ekipler tarafından laboratuvar ortamında teste tabi tutulacak ve güçlendirme çalışmaları ile ilgili uygulanacak ya da uygulanması düşünülen sistemlere karar verilecektir.
Bina Güçlendirme Sistemleri
Prosedürün diğer aşamasını, bina güçlendirme sistemleri meydana getirmektedir. Alınan numunelerin incelenmesi ve binalarda mevcut taşıyıcı sistemlerde görülen hasarların tespit edilmesi ile birlikte, hangi sistemin yapılacağına karar ya da yapılmasına karar verilecektir. Kanat ekleme sistemi ya da yeni veya eski betonları kaynak sistemi, mantolama ya da gömlek geçirme sistemi, çelik mantolama sistemi ya da mantolama sistemi, betonarme mantolama sistemi ya da epoksi enjeksiyon sistemi gibi seçeneklerden bir tanesine karar verilecektir ve ihtiyaç sahiplerine, bina ve tesis sahiplerine konu hakkında bilgilendirme yapılıp, neden bu sistemin tercih edildiği anlatılacaktır.
Bina Güçlendirme Prosedürü Fiyatları
Yukarıda basamak basamak yapılacak ya da yapılması gereken işlemler anlatılmıştır. Sizlerin burada dikkat etmesi gereken en önemli detay, bakanlık tarafından onay verilmiş gerçek ya da tüzel kişiliklerin tercih edilmesidir. Fiyat konusuna gelince yapılan bilimsel inceleme neticesinde elde edilen veriler ile birlikte, kullanılacak sisteme göre fiyat belirlemesi yapılıp, firma tarafından sözlü ve yazılı olarak sizlere verir. Bütçenize uygun gelmesi durumunda, derhal gerekli güçlendirme çalışmalarına başlanacak ve hasar giderilmiş bir şekilde, bina tarafınıza teslim edilecektir. Çağırdığınız ya da irtibata geçtiğiniz inceleme yapan firmadan, gerekli fiyat prosedürlerini ya da gerekli ekonomik bedelleri öğrenebilirsiniz.